Ruokavirasto on pyytänyt terveystarkastajia valvomaan kinkku- ja fetajuusto nimikkeiden käyttöä ruokalistoilla ja muussa markkinoinnissa esim. kinkkupizza, kinkkukiusaus, fetasalaatti.
Elintarvikkeen nimi ei saa johtaa kuluttajaa harhaan sen luonteen, ominaisuuksien tai koostumuksen suhteen.
Kinkku-sanan käyttö ruokalistassa
Kinkku-nimen käyttö johtaa kuluttajaa harhaan esimerkiksi silloin, kun pizzasuikaleista tehtyä kiusausta myydään kinkkukiusaus-nimellä tai kinkkupizzassa on käytetty kinkun sijasta pizzasuikaleita.
Ruokaviraston mukaan nimeä ”kinkku” voidaan käyttää vain sellaisista kokoliha-/ täyslihatuotteista, johon on kinkun lisäksi käytetty ainoastaan suolaa, vettä, mausteita ja glukoosia/tärkkelyssiirappia maun pyöristäjänä sekä sallittuja lisäaineita.
Kinkkujen lihapitoisuus on yleensä vähintään noin 90 %. Jos tuote sisältää lisäksi lihaproteiinia tai muita proteiinivalmisteita taikka muita sidonta-aineita (kuituvalmisteet ja muunnetut tärkkelykset), on nimenä käytettävä ”kinkkuvalmiste” tai ”kinkkuleike”. Kinkkuvalmisteiden ja -leikkeiden lihapitoisuus vaihtelee yleensä noin 65 – 80 %:n välillä.
Jos lihavalmisteen valmistuksessa on käytetty muuta sian ruhonosaa kuin kinkkua, kyseessä on silloin muu sianlihasta valmistettu tuote.
Fetajuustolla on EU:n myöntämä nimisuoja
EU:n nimensuojalla on tarkoitus suojella paikallisia erityistuotteita kopioinnilta ja nimen väärinkäytöltä.
Pizzoissa ja salaateissa käytettävän salaattijuuston osalta huomioikaa, että fetajuustoksi saa kutsua ainoastaan Kreikassa lampaan- ja vuohenmaidosta valmistettua juustoa.
Lisätietoa oheisista linkeistä:
- Kinkku elintarvikkeen nimenä (Ruokavirasto)
- Kypsennettyjen lihavalmisteiden nimeäminen (Ruokavirasto)
- Feta-juuston nimisuoja (Ruokavirasto)
Ystävällisin terveisin
Pohjoisen Keski-Suomen ympäristöterveysvalvonta