Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimi

Kinkku- ja fetajuusto- nimikkeiden käyttö ruokalistoilla

Ruokavirasto on pyytänyt terveystarkastajia valvomaan kinkku- ja fetajuusto nimikkeiden käyttöä ruokalistoilla ja muussa markkinoinnissa esim. kinkkupizza, kinkkukiusaus, fetasalaatti. 

 

Elintarvikkeen nimi ei saa johtaa kuluttajaa harhaan sen luonteen, ominaisuuksien tai koostumuksen suhteen. 

 

 

Kinkku-sanan käyttö ruokalistassa 

 

Kinkku-nimen käyttö johtaa kuluttajaa harhaan esimerkiksi silloin, kun pizzasuikaleista tehtyä kiusausta myydään kinkkukiusaus-nimellä tai kinkkupizzassa on käytetty kinkun sijasta pizzasuikaleita. 

 

Ruokaviraston mukaan nimeä ”kinkku” voidaan käyttää vain sellaisista kokoliha-/ täyslihatuotteista, johon on kinkun lisäksi käytetty ainoastaan suolaa, vettä, mausteita ja glukoosia/tärkkelyssiirappia maun pyöristäjänä sekä sallittuja lisäaineita. 

 

Kinkkujen lihapitoisuus on yleensä vähintään noin 90 %. Jos tuote sisältää lisäksi lihaproteiinia tai muita proteiinivalmisteita taikka muita sidonta-aineita (kuituvalmisteet ja muunnetut tärkkelykset), on nimenä käytettävä ”kinkkuvalmiste” tai ”kinkkuleike”.  Kinkkuvalmisteiden ja -leikkeiden lihapitoisuus vaihtelee yleensä noin 65 – 80 %:n välillä.  

 

Jos lihavalmisteen valmistuksessa on käytetty muuta sian ruhonosaa kuin kinkkua, kyseessä on silloin muu sianlihasta valmistettu tuote. 

 

 

 

Fetajuustolla on EU:n myöntämä nimisuoja 

 

EU:n nimensuojalla on tarkoitus suojella paikallisia erityistuotteita kopioinnilta ja nimen väärinkäytöltä.  

 

Pizzoissa ja salaateissa käytettävän salaattijuuston osalta huomioikaa, että fetajuustoksi saa kutsua ainoastaan Kreikassa lampaan- ja vuohenmaidosta valmistettua juustoa. 

 

 

Lisätietoa oheisista linkeistä:

 

Ystävällisin terveisin  

Pohjoisen Keski-Suomen ympäristöterveysvalvonta 

Takaisin uutisiin

Hae sivustolta