Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimi

Rakennusvalvonnan ohjeet

Rakennusvalvonnan ohjeet

Lähes kaikkeen rakentamiseen tarvitaan rakennuslupa tai muu viranomaisen hyväksyntä. Tarvitset luvan myös rakennuksen laajennukseen sekä merkittäviin korjaus- ja muutostöihin tai käyttötarkoituksen muutokseen. Vähäisille rakennustoimenpiteille riittää toimenpidelupa tai -ilmoitus. Rakennustarkastaja arvioi toimenpiteen luvantarpeen.

Voit hakea kaikkia rakentamisen lupia sähköisesti Lupapiste-asiointipalvelun kautta osoitteessa www.lupapiste.fi. Lupapisteessä voit edistää lupa-asiointia silloin, kun sinulle parhaiten sopii – ilman lomakkeiden täyttelyä ja paperien pyörittelyä! Voit myös kysyä palvelun kautta etukäteen apua rakennushankkeeseen liittyvissä asioissa sekä hoitaa lupa-asiointia hankkeen päättymiseen saakka.


Louhi -karttapalvelu

Pohjoisen Keski-Suomen karttapalvelusta (Louhi) löytyy kartta-aineistoa kuntalaisten vapaaseen käyttöön. Tietoja, palveluita ja kartta-aineistoja palveluun päivitetään ja julkaistaan resurssien mukaan. Karttapalveluun syötettyjä tietoja, palveluita ja karttapohjia sekä aineistoja saat suodatettua näkyviin rastittamalla haluamasi tasot kartan vasemmasta laidasta löytyvästä ”aineistot” -valikosta.


Hakemuksen tekeminen Lupapisteessä

Rekisteröidy pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos käytät palvelua ensimmäisen kerran, sinun tulee rekisteröityä palvelun käyttäjäksi. Rekisteröitymisen jälkeen pystyt kirjautumaan sisään palveluun sähköpostiosoitteellasi ja valitsemallasi salasanalla.

Valitse kartalta hankkeesi sijainti. Määritä hankkeen sijainti kirjoittamalla osoite sille varattuun kenttään ja klikkaa ”Hae”. Tarkista, että kiinteistötunnus, osoite- ja kuntatiedot ovat oikein. Voit korjata sijaintia klikkaamalla kartalta oikeaa kiinteistöä. Jos kiinteistötunnus on oikein, mutta osoitenumero väärin, voit päivittää osoitteen kirjoittamalla sen itse osoitekenttään.

Valitse toimenpide. Palvelu ohjaa sinut valitsemaan oikeat toimenpiteet hakemuksellesi. Tekemiesi valintojen pohjalta hankkeellesi muodostuu sähköinen työtila, jossa voit täydentää tietoja yhdessä eri osapuolten kanssa.

Kutsu pääsuunnittelija ja muut osapuolet mukaan hankkeelle ”Osapuolet” -välilehdeltä. Voit jakaa pääsyn hakemussivullesi kaikille hankkeessa mukana oleville tahoille. Hankkeen tietojen ja asiakirjojen tallentaminen kannattaa antaa pääsuunnittelijan tehtäväksi.

Jätä hakemus eteenpäin viranomaiselle ”Hakemuksen jättäminen” -välilehdeltä klikkaamalla ”Jätä hakemus”.

Hakemukselle vaadittavat liitteet ja selvitykset vaihtelevat hankkeen mukaan, voit jättää hakemuksen vireille, vaikka et olisi täyttänyt kaikkia pakolliseksi määriteltyjä tietoja.

Viranomainen ei näe luonnos-tilassa olevan hankkeen tietoja.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää sähköistä lupapalvelua, hakemuksen voi tehdä myös paperisena. Hakemus siirretään sähköiseen palveluun viranomaisen toimesta ja käsittelystä peritään rakennusvalvonnan taksan mukainen 60 € käsittelymaksu.


Liitteitä ja tarkastusasiakirjoja


Hae sivustolta