Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimi

Rakennusvalvonnan ohjeet

Rakennusvalvonnan ohjeet

Lähes kaikkeen rakentamiseen tarvitaan rakennuslupa tai muu viranomaisen hyväksyntä. Myös rakennuksen laajennus sekä merkittävät korjaus- ja muutostyöt tai käyttötarkoituksen muutos edellyttävät rakennus- tai toimenpidelupaa. Vähäisiin rakennushankkeisiin voidaan hakea toimenpidelupa tai tehdä hankkeesta ilmoitus rakennusvalvontaviranomaiselle.

Voit hakea kaikkia rakentamisen lupia sähköisesti Lupapiste-asiointipalvelun kautta osoitteessa www.lupapiste.fi. Lupapisteessä voit edistää lupa-asiointia silloin, kun sinulle parhaiten sopii – ilman lomakkeiden täyttelyä ja paperien pyörittelyä! Palvelun kautta voit selvittää hankkeesi luvantarpeen sekä edistää lupa-asiointia hankkeen päättymiseen saakka.


Hakemuksen tekeminen Lupapisteessä

Rekisteröidy pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Jos käytät palvelua ensimmäisen kerran, sinun tulee rekisteröityä palvelun käyttäjäksi. Rekisteröitymisen jälkeen pystyt kirjautumaan sisään palveluun sähköpostiosoitteellasi ja valitsemallasi salasanalla.

Valitse kartalta hankkeesi sijainti. Määritä hankkeen sijainti kirjoittamalla osoite sille varattuun kenttään ja klikkaa ”Hae”. Tarkista, että kiinteistötunnus, osoite- ja kuntatiedot ovat oikein. Voit korjata sijaintia klikkaamalla kartalta oikeaa kiinteistöä. Jos kiinteistötunnus on oikein, mutta osoitenumero väärin, voit päivittää osoitteen kirjoittamalla sen sille varattuun kenttään.

Valitse toimenpide. Palvelu ohjaa sinut valitsemaan oikeat toimenpiteet hakemuksellesi. Tekemiesi valintojen pohjalta hankkeellesi muodostuu sähköinen työtila, jossa voit täydentää hankkeen tietoja yhdessä eri osapuolten kanssa.

Kutsu pääsuunnittelija ja muut osapuolet mukaan hankkeelle ”Osapuolet” -välilehdeltä. Voit jakaa pääsyn hakemussivullesi kaikille hankkeessa mukana oleville tahoille. Hankkeen tietojen ja asiakirjojen tallentaminen kannattaa antaa pääsuunnittelijan tehtäväksi.

Jätä hakemus eteenpäin viranomaiselle ”Hakemuksen jättäminen” -välilehdeltä klikkaamalla ”Jätä hakemus”.

Hakemukselle vaadittavat liitteet ja selvitykset vaihtelevat hankkeen mukaan, voit jättää hakemuksen vireille, vaikka et olisi täyttänyt kaikkia tietoja.

Viranomainen ei näe luonnos-tilassa olevan hankkeen tietoja.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää sähköistä lupapalvelua, hakemuksen voi tehdä myös paperisena. Hakemus siirretään sähköiseen palveluun viranomaisen toimesta ja käsittelystä peritään rakennusvalvonnan taksan mukainen 30 € käsittelymaksu.


Liitteitä ja tarkastusasiakirjoja


Hae sivustolta