Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimi

Miten toimia keittokehotuksen aikana

Joskus talousveden laatu ei ole sille  asetettujen suositusten tai vaatimusten mukaista. Tällöin voidaan asettaa vettä koskeva keittokehotus, jos kyse on mikrobiologisesta likaantumisesta tai sen epäilystä .

Keittokehotuksen aikana kaikki nautittavaksi tarkoitettu vesi on keitettävä vähintään 5 minuutin ajan.

Kahvinkeittimellä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi eikä vedenkeittimessä vesi kiehu riittävän kauan. Käsin tiskatessa suositellaan käytettävän keitettyä vettä ainakin huuhteluun.  Keittokehotus tulee muistaa vihanneksia ja salaatteja huuhdellessa ja jääpaloja tehtäessä; käytetään vain keitettyä ja jäähdytettyä vettä.

Yleensä vettä voi käyttää muuhun peseytymiseen, mutta hampaiden pesu tehdään keitetyllä vedellä.

Lisää ohjeita kuinka toimia keittokehotuksen aikana löydät alla olevasta tiedostosta.

Muista aina kuitenkin noudattaa vesilaitoksen tai viranomaisen antamia ohjeita, etenkin jos niissä neuvotaan ryhtymään näitä ohjeita tiukempiin varotoimiin veden käyttämisen suhteen.

Yleensäkin, jos veden laatu ulkonäön, hajun tai maun suhteen epäilyttää, vettä ei tule käyttää tai se tulee keittää ennen nauttimista.

Hae sivustolta