Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimi

Asunnot ja oleskelutilat

Asunnot ja oleskelutilat

Asunnon tai muun oleskelutilan sisäilman puhtauden, lämpötilan, kosteuden, melun, ilmanvaihdon, valon, säteilyn, mikrobien ja muiden vastaavien olosuhteiden tulee olla sellaiset, ettei niistä aiheudu asunnossa tai muussa oleskelutilassa oleville terveydellistä haittaa.

Asunnon huono sisäilma voi johtua home- ja kosteusvaurioiden lisäksi mm. tupakoinnista, huonosta ilmanvaihdosta, lemmikkieläimistä sekä rakennusmateriaaleista ja huonekaluista haihtuvista yhdisteistä.

Asunnon tai muun oleskelutilan terveyshaittaepäily

Kun epäilet sisäilmasta johtuvaa terveyshaittaa, ole yhteydessä ensisijaisesti kiinteistön omistajaan tai tämän edustajaan, kuten taloyhtiön isännöitsijään tai vuokranantajaan. Pienkiinteistön omistaja voi kääntyä suoraan asiantuntijan puoleen. Kiinteistön omistaja tai tämän edustaja on velvollinen selvittämään ongelman syytä ja korjaamaan epäkohdat. Esimerkiksi kosteusvauriot kannattaa korjata heti, jotta terveyshaittaa ei pääsisi syntymään.

Mikäli kosteus- ja homevaurio on selvästi silmin havaittava, ei ympäristöterveystarkastajan suorittamaa tarkastusta yleensä tarvita, vaan viat olisi korjattava pikimmiten. Korjauksessa tai korjausten suunnittelussa on syytä käyttää alan asiantuntijoiden apua.

Asunnontarkastus

Mikäli asunnon tai muun sisätilan omistaja ei perustelluista pyynnöistä huolimatta ryhdy tarvittaviin selvitys- ja korjaustoimiin, ole yhteydessä ympäristöterveystarkastajaan. Ympäristöterveystarkastaja tarkastaa asunnon ja arvioi, onko asunnossa mahdollisesti terveydensuojelulain mukaista terveyshaittaa aiheuttava olosuhde.

Asunnontarkastus tehdään rakenteita rikkomattomin menetelmin. Tarkastukseen kuuluu mm. aistinvaraisia havaintoja, ilmanvaihdon toimivuuden tarkastelua ja rakenteiden kunnon arviointia. Tarkastuksessa ei ole kyse kuntoarvion kaltaisesta katselmuksesta eikä korjaussuunnitelman tekemisestä. Ympäristöterveystarkastajat eivät tee asunnon myyntiin liittyviä tutkimuksia ei tehdä.

Tarkastuksesta ilmoitetaan yleensä etukäteen kaikille osapuolille. Tarkastuksia tehdään pääsääntöisesti virka-aikana. Tarvittaessa kunnan terveydensuojeluviranomainen voi velvoittaa haitan aiheuttajaa selvittämään haitallisen altistusolosuhteen aiheuttajan syyn sekä poistamaan terveyshaittaa aiheuttavan epäkohdan.

Asunnontarkastusta voi pyytää ohessa olevalla lomakkeella tai ottamalla yhteyttä ympäristöterveystarkastajaan.

Ympäristöterveystarkastajat tekevät myös oleskelutilojen (koulut, päiväkodit, vanhainkodit, majoitushuoneistot yms.) terveydellisiä tarkastuksia.

Jonne Kinnunen

Ympäristöterveystarkastaja

044 459 8603 Soita

Yksikkö

Pohjoisen Keski-Suomen ympäristötoimi ympäristöterveysvalvonta

Toimipaikka

Saarijärvi, Säästökeskus, Kauppakatu 5 b (2 krs.)

Lisätietoja

Pääasiallisena vastuualueena sisäilma, uimavesi sekä terveydensuojelun asiat Kannonkosken, Karstulan, Kivijärven, Kyyjärven ja Saarijärven alueilla.

Jaana Seppänen

Ympäristöterveystarkastaja

044 459 7507 Soita

Yksikkö

Pohjoisen Keski-Suomen ympäristötoimi ympäristöterveysvalvonta

Toimipaikka

Viitasaaren kaupungintalo, Keskitie 10

Lisätietoja

Pääasiallisena vastuualueena elintarvike- sekä sisäilma-asiat Kinnulan, Viitasaaren ja Pihtiputaan alueilla.

Hae sivustolta