Omasta kaivosta tai lähteestä saatava vesi on hyvä tutkituttaa säännöllisesti. Kaivon vesi tulisi tutkia aina, jos veden epäillään aiheuttavan terveysoireita tai jos sen väri, maku tai haju on muuttunut.

Kaivon rakenteiden kuntoa tulee tarkkailla vuosittain.

Ennen näytteenottoa on ympäristöterveystarkastajan kanssa syytä neuvotella, mitä vedestä kannattaa tutkia.

Vesinäytteen voi ottaa hyvin itse. Vesinäytteen tutkituttamiskuluista vastaa kaivon omistaja tai tutkimuksen tilaaja. Vesinäytteen hinnat vaihtelevat sen mukaan mitä analyysejä vedestä tehdään ja mitä laboratoriota käytetään. Yleensä kaivovesinäytteiden hinnat ovat noin 100 – 300 euron välillä (v. 2021).

Nykyisin suurin osa vesinäytteistä tutkivista laboratorioista toimii nettikauppa-periaatteella internetissä. Tällöin laboratorio lähettää näytepullot asiakkaalle. Asiakas lähettää ottamansa vesinäytteen puolestaan laboratorioon. Kukin laboratorio ohjeistaa miten heillä toimitaan näytettä otettaessa ja lähettäessä. Joidenkin laboratorioiden pulloja on saatavissa myös ympäristöterveystarkastajilta toimipisteistä.

Yksi tapa varmistua käyttämäsi laboratorion asianmukaisuudesta on tarkistaa onko se Ruokaviraston hyväksymä.  Hyväksyttyjen talousvesilaboratorioiden listaa pääset katsomaan Ruokaviraston internetsivuilta tästä linkistä.

Lisätietoja kaivoista, niiden kunnostamisesta ja kaivovedestä saa muun muassa Suomen ympäristökeskuksen sivuilta  (nettilinkki) ja Hyvä kaivo -esitteestä  (nettilinkki)

Janne Litmanen

Vastaava ympäristöterveystarkastaja

044 459 8563 Soita

Yksikkö

Pohjoisen Keski-Suomen ympäristöpalvelut

Toimipaikka

Saarijärvi, Säästökeskus, Kauppakatu 5 b (2 krs.)

Lisätietoja

Pääasiallisena vastuualueena talousvesiasiat Saarijärven, Karstulan, Kannonkosken, Kivijärven ja Kyyjärven alueilla sekä ympäristöterveysvalvonnan hallinto.

Kirsi Hyvärinen

Ympäristöterveystarkastaja

044 459 7489 Soita

Yksikkö

Pohjoisen Keski-Suomen ympäristöpalvelut

Toimipaikka

Viitasaaren kaupungintalo, Keskitie 10

Lisätietoja

Pääasiallisena vastuualueena terveydensuojelu-, uima- ja talousvesiasiat Viitasaaren, Pihtiputaan ja Kinnulan alueilla.

Hae sivustolta