Alkutuotanto
Elintarvikkeiden alkutuotannolla tarkoitetaan alkutuotannon tuotteiden tuotantoa, kasvatusta ja viljelyä sekä sadonkorjuuta, lypsämistä että kaikkia eläintuotannon vaiheita ennen teurastusta. Se sisältää myös metsästyksen, kalastuksen ja luonnonvaraisten tuotteiden keräämisen.
Elintarvikkeiden alkutuotantoa ovat esimerkiksi
- Eläinten kasvatus lihantuotantoa varten
- Maidon-, hunajan- ja munantuotanto
- Kalastus ja kalanviljely
- Hedelmien, kasvisten, viljan ja sienten viljely
- Luonnonvaraisten marjojen ja sienten keräily sekä metsästys
- Edellisten tuotteiden kuljetus, varastointi ja käsittely tuotantopaikalla niin, että tuotteiden luonne ei merkittävästi muutu.
- Elävien eläinten kuljetus ja muiden alkutuotannon tuotteiden kuin maidon kuljetus seuraavaan elintarvikeketjun käsittelypaikkaan, kuten esimerkiksi laitokseen tai vähittäiskauppaan.
Lisätietoja alkutuotannosta voit lukea Ruokaviraston sivuilta.
Lisätietoja alkutuotannon vaatimuksista ja alkutuotannon tuotteiden myynnistä muualla verkossa
- Alkutuotantoa koskevat vaatimukset (Ruokavirasto.fi)
- Veden laatuvaatimukset (Ruokavirasto.fi)
- Alkutuotannon elintarvikevalvonta ja riskinarviointi, pdf, Eviran ohje 10507/1
- Eläimistä saatavat elintarvikkeet (Ruokavirasto.fi)
- Kasvikset (Ruokavirasto.fi)
- Tuotekohtaiset sallitut myyntimäärät: vähäriskinen ja pienimuotoinen toiminta, pdf (Aitojamakuja.fi)
- Kananmunien ja muiden linnunmunien tuotanto ja myynti, pdf, Eviran ohje 16043/4
- Verkkokurssi elintarvikkeiden pienimuotoisesta toiminnasta (Ruokavirasto.fi)
- Alkutuotannon tuotteiden suoramyynti (Aitojamakuja.fi)
- Kasvisten, marjojen ja sienten ulkomyynti, pdf (Ruokavirasto.fi)
- Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta (318/2021) (Finlex.fi)
Ilmoituksen tekeminen
Alkutuotantopaikasta ja siellä harjoitettavasta toiminnasta on tehtävä alkutuotantoilmoitus paikalliselle ympäristöterveystarkastajalle. Ilmoitus uudesta toiminnasta on tehtävä kirjallisesti hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista. Toiminnan voi aloittaa, vaikka ilmoituksen käsittely olisi kesken.
Ilmoitus käsitellään kuukauden sisällä ilmoituksen tekemisestä. Ilmoitus on voimassa toistaiseksi. Ilmoituksen käsittely on maksuton.
Ilmoita toiminnan lopettamisesta tai toiminnan olennaisesta muuttamisesta ympäristöterveystarkastajalle.
Ilmoituslomakkeet
Alkutuotantoilmoitusta ei tarvitse tehdä
- Metsästyksestä
- Luonnonvaraisen riistan luovutuksesta alkutuotannon tuotteena (kynimätön tai nylkemätön ruho) suoraan kuluttajalle tai paikalliseen vähittäismyyntiin, huomioi kuitenkin määrät (lisätietoja riistan ja riistan lihan myynnistä).
- Luonnonvaraisten kasvien, sienten tai esimerkiksi mahlan keräilystä.
- Kasvien ja sienten alkutuotannosta, jos toimija on yksityinen henkilö tai toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena.
Luonnonvaraisten tuotteiden käsittely ja myynti saattaa vaatia elintarviketoiminnan rekisteröinnin
Jos myytävien tuotteiden määrät ylittävät Maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa elintarvikehygieniasta luvussa 3 säädetyt määrät, tulee toiminnasta tehdä elintarviketoiminnan rekisteröinti-ilmoitus. Asetuksessa säädetyt määrät voit katsoa myös Aitojamakuja.fi-sivustolta löytyvästä taulukosta, jossa on esitetty tuotekohtaiset sallitut myyntimäärät vähäriskisessä ja pienimuotoisessa toiminnassa.
Elintarviketoiminnan rekisteröinti-ilmoitus tulee tehdä esimerkiksi
- Luonnonvaraisten marjojen murskaamisesta, jäädyttämisestä tai pakastamisesta.
- Luonnonvaraisten marjojen, sienten tai yrttien kuivaamisesta sekä sienten ryöppäämisestä, keittämisestä tai suolaamisesta.
- Kasvisten kuorimisesta
- Juuston ja hillojen valmistamisesta
- Kalojen perkaamisesta maissa tai kalojen fileoinnista
- Silloin, kun alkutuotannon tuotteen käsittely vaikuttaa tuotteiden ominaisuuksiin ja niiden luonne muuttuu.
Kun luonnonvaraisten sienten, marjojen ja yrttien keräilijä itse käsittelee keräilytuotteet, käsittelyjen katsotaan yleensä olevan vähäriskistä ja ei-ammattimaista toimintaa, josta ei tarvitse tehdä elintarvikehuoneistoilmoitusta.
Ruokaviraston ohje rekisteröitävää elintarviketoimintaa vai ei sisältää tulkintaa siitä, milloin elintarviketoiminta ja siihen liittyvat riskit ovat niin vähäiset, että toimintaa ei tarvitse rekisteröidä.
Sanna Hovi
Ympäristöterveystarkastaja
044 459 8910 Soita
sanna.hovi@viitasaari.fi Lähetä sähköpostia
Yksikkö
Pohjoisen Keski-Suomen ympäristötoimi ympäristöterveysvalvonta
Toimipaikka
Saarijärvi, Säästökeskus, Kauppakatu 5 b (2 krs.)
Lisätietoja
Pääasiallisena vastuualueena elintarvikeasiat Kannonkosken, Karstulan, Kivijärven, Kyyjärven ja Saarijärven alueilla.
Jaana Seppänen
Ympäristöterveystarkastaja
044 459 7507 Soita
jaana.seppanen@viitasaari.fi Lähetä sähköpostia
Yksikkö
Pohjoisen Keski-Suomen ympäristötoimi ympäristöterveysvalvonta
Toimipaikka
Viitasaaren kaupungintalo, Keskitie 10
Lisätietoja
Pääasiallisena vastuualueena elintarvike- sekä sisäilma-asiat Kinnulan, Viitasaaren ja Pihtiputaan alueilla.
Tuija Myllymäki
vs. ympäristöterveystarkastaja
040 5272654 Soita
tuija.myllymaki@viitasaari.fi Lähetä sähköpostia
Yksikkö
Pohjoisen Keski-Suomen ympäristötoimi ympäristöterveysvalvonta
Toimipaikka
Viitasaaren kaupungintalo, Keskitie 10
Lisätietoja
Pääasiallisena vastuualueena elintarvikeasiat Kinnulan, Viitasaaren, Pihtiputaan Kannokosken ja Kivijärven alueilla.
Sofia Piesanen
Valvontaeläinlääkäri
040 661 0959 Soita
sofia.piesanen@viitasaari.fi Lähetä sähköpostia
Yksikkö
Pohjoisen Keski-Suomen ympäristötoimi
Toimipaikka
Viitasaaren kaupungintalo, Keskitie 10, 44500 Viitasaari
Lisätietoja
Soittoaika arkisin klo 8.00 – 9.00
Toimialueena Saarijärvi, Viitasaari, Karstula, Pihtipudas, Kinnula, Kyyjärvi, Kivijärvi ja Kannonkoski.