Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimi

Hyväksytyt elintarvikehuoneistot

Hyväksytyt elintarvikehuoneistot

Hyväksytyt elintarvikehuoneistot jaetaan toiminnan mukaisesti liha-alan, kala-alan, maitoalan ja muna-alan laitoksiksi.

Hakemuksen tekeminen ja käsittely

Elintarvikealan toimijan, joka harjoittaa eläimistä saatavien elintarvikkeiden käsittelyä ennen vähittäismyyntiä, tulee hakea valvontaviranomaiselta elintarvikelain mukaista laitoksen hyväksymistä. Hakemus tulee tehdä ennen toiminnan aloittamista tai ennen toiminnan olennaista muuttamista. Hakemuksen yhteydessä tulee toimittaa laitoksen pohjapiirros ja omavalvontasuunnitelma sekä tarvittaessa muita liitteitä. Tarvittavat liitteet on lueteltu hakemuslomakkeen lopussa. Lisätietoja ja ohjeita voit kysyä tarvittaessa valvontaeläinlääkäriltä. Hakemuksen käsittely on maksullinen.

Kun toimija on lähettänyt hakemuksen liitteineen ympäristöterveysvalvontaan, toiminnan aloittamisen tarkastus tehdään tyypillisesti parin viikon sisällä. Jos alkavassa toiminnassa ei havaita epäkohtia, viranomainen tekee laitoksen hyväksymispäätöksen kahden kuukauden sisällä hakemuksen saapumisesta. Viranomainen ilmoittaa hyväksynnästä Ruokavirastolle, joka antaa laitokselle yksilöllisen laitostunnuksen. Tämän jälkeen laitos voi aloittaa toimintansa.

Jos hyväksyntätarkastuksella havaitaan epäkohtia, ne tulee korjata ennen kuin hyväksyntäpäätös voidaan tehdä. Laitoksen toiminnan voi aloittaa vasta, kun viranomainen on tehnyt asiasta hyväksytyn päätöksen.

Toiminnassa olevan laitoksen olennainen muutos (esimerkiksi laajennus tai uusi toiminta) edellyttää myös viranomaisen hyväksynnän ja toimintaa ei saa aloittaa ennen hyväksymispäätöstä.

Hakemuksen käsittelyn jälkeen toimipaikasta tulee suunnitelmallisen valvonnan kohde. Tämän jälkeen kohteeseen tullaan tekemään ns. Oiva-tarkastuksia.

Laitosten valvontatiheys määräytyy kohteelle tehdyn riskinarvioinnin mukaan. Lisätietoja valvontakohteiden riskinarvioinnista ja tarkastustiheyden määrittämisestä voit lukea ympäristöterveysvalvonnan valvontasuunnitelmasta. Linkki suunnitelmaan löytyy ympäristötoimen verkkosivun alaosasta.

Hakemuslomakkeet

Ohjeita elintarvikealan laitoksen perustamiseen Ruokaviraston sivuilla

Sofia Piesanen

Vs. valvontaeläinlääkäri

040 661 0959 Soita

Yksikkö

Pohjoisen Keski-Suomen ympäristötoimi

Toimipaikka

Viitasaaren kaupungintalo, Keskitie 10, 44500 Viitasaari

Lisätietoja

Soittoaika arkisin klo 8.00 – 9.00

Toimialueena Saarijärvi, Viitasaari, Karstula, Pihtipudas, Kinnula, Kyyjärvi, Kivijärvi ja Kannonkoski.

Tuuli Laukkanen

valvontaeläinlääkäri, vastaava eläinlääkäri

040 648 2764 Soita

Yksikkö

Pohjoisen Keski-Suomen ympäristöpalvelut

Toimipaikka

Viitasaaren kaupungintalo, Keskitie 10, 44500 Viitasaari

Lisätietoja

Soittoaika arkisin klo 8.00-9.00.

Toimialueena Saarijärvi, Viitasaari, Karstula, Pihtipudas, Kinnula, Kyyjärvi, Kivijärvi ja Kannonkoski.

Hae sivustolta