Pohjoisen Keski-Suomen Ympäristötoimi

Elintarvikkeiden tilapäinen myynti

Elintarvikkeiden tilapäinen myynti

Vähäriskisestä elintarvikemyynnistä tai -tarjoilusta ei tarvitse tehdä elintarvikehuoneistoilmoitusta silloin, kun toimija on yksityinen henkilö tai järjestö. Tällainen toiminta on tyypillisesti satunnaista ja käsiteltävien elintarvikkeiden määrät ovat pieniä, kuten esimerkiksi elintarvikemyynti koulujen myyjäisissä, seurakunnan kahvitilaisuus tai urheiluseuran makkaranpaisto paikallisottelussa. Vähäriskisenä elintarvikkeiden valmistuksena voidaan pitää esim. pullan leipomista, voileipien koostamista, keitto- ja pataruokien valmistusta.

Vähäriskistä toimintaa koskevat elintarvikelain hygieniavaatimukset ja toimija on vastuussa valmistamiensa ja tarjoilemiensa tuotteiden elintarviketurvallisuudesta. Elintarvikkeita myytäessä ja tarjoiltaessa tulee huomioida mm. säilytyslämpötiloille, myyntiolosuhteille ja pakkausmerkinnöille asetut lainsäädännön vaatimukset.

Tilapäisestä myynnistä tiedottaminen

Ammattimaisesta tai ei-vähäriskiseksi katsottavasta elintarvikkeiden tilapäisestä myynnistä tiedotetaan paikalliselle elintarvikevalvontaviranomaiselle. Tällaisia toimintoja ovat esimerkiksi raakalihavalmisteiden myyminen, sushin valmistaminen, tyhjiöpakatun kalan myynti. Tiedottamisen voi tehdä vapaamuotoisesti sähköpostitse osoitteeseen ymparistoterveys@viitasaari.fi.

Mikäli kyseessä on tilaisuus, johon saapuu useita elintarvikkeiden myyjiä tai valmistajia, voi tapahtuman järjestäjä tehdä yhteisilmoituksen elintarviketoimijoista.

Pop-up -ravintolatoiminta

Elintarvikelain mukaan yksityisen henkilön vähäriskinen pop-up -ravintolatoiminta on tietyin ehdoin mahdollista eikä toiminnasta tarvitse ilmoittaa kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle.

Pop up -ravintolatoiminnan on oltava niin vähäriskistä kuin mahdollista. Vähäriskisenä tai kohtuullisen vähäriskisenä elintarvikkeiden valmistuksena voidaan pitää esimerkiksi

  • leipomista
  • kinkku- tai juustovoileipien koostamista
  • keitto-, pata- ja laatikkoruokien valmistamista ja niiden välitöntä tarjoilua.

Laajamittaista ruoan valmistusta ei voi pitää vähäriskisenä tai edes kohtuullisen vähäriskisenä toimintana.

Vähäriskistä ei myöskään ole esimerkiksi seuraavien elintarvikkeiden valmistus tai tarjoilu:

  • tartarpihvit
  • medium jauhelihapihvit
  • graavikala
  • mäti tai sushiannokset.

Lisätietoja pop-up -ravintolatoiminnasta Ruokaviraston sivuilta.

Ruokaviraston ohje rekisteröitävää elintarviketoimintaa vai ei sisältää tulkintaa siitä, milloin elintarviketoiminta ja siihen liittyvat riskit ovat niin vähäiset, että toimintaa ei tarvitse rekisteröidä.

Sanna Hovi

Ympäristöterveystarkastaja

044 459 8910 Soita

Yksikkö

Pohjoisen Keski-Suomen ympäristöpalvelut

Toimipaikka

Saarijärvi, Säästökeskus, Kauppakatu 5 b (2 krs.)

Lisätietoja

Pääasiallisena vastuualueena elintarvikeasiat Saarijärven, Karstulan, Kannonkosken, Kivijärven ja Kyyjärven alueilla.

Jaana Seppänen

Ympäristöterveystarkastaja

044 459 7507 Soita

Yksikkö

Pohjoisen Keski-Suomen ympäristöpalvelut

Toimipaikka

Viitasaaren kaupungintalo, Keskitie 10

Lisätietoja

Pääasiallisena vastuualueena elintarvikeasiat Viitasaaren, Pihtiputaan, Kinnulan, Kannonkosken ja Kivijärven alueilla.

Hae sivustolta