Verkostovesi
Verkostovettä valvotaan säännöllisesti otettavin näyttein. Jokaiselle vesilaitokselle tehdään oma valvontatutkimusohjelma. Verkostoveden laadusta saa tietoa ympäristöterveystarkastajilta tai vesilaitokselta. Mikäli havaitset aistinvaraisia ongelmia verkostovedessä, ota yhteyttä vesilaitoksen edustajaan tai ympäristöterveystarkastajaan.
Vesilaitoksen hyväksyminen
Talousvettä toimittavan laitoksen on haettava hyväksymistä terveydensuojeluviranomaiselta viimeistään kolme kuukautta ennen suunniteltua toiminnan aloittamista. Talousvettä ei saa toimittaa ennen kuin laitos on hyväksytty.
Hyväksymistä on haettava myös toiminnan muuttuessa, jos vedenottoa tai vedenkäsittelyä olennaisesti laajennetaan tai muutetaan taikka veden laadussa tai jakelussa tapahtuu toimitettavan talousveden laadun kannalta olennaisia muutoksia. Esim. uusi vedenottopaikka, uuden käsittely-yksikön tai -kemikaalin käyttöönotto tai verkoston olennainen laajentaminen. Muutosta koskeva hakemus on tehtävä viimeistään 30 vuorokautta ennen toiminnan muuttamista. Toimintaa ei saa muuttaa ennen kuin hakemus on hyväksytty.
Omasta kaivosta tai lähteestä saatava juomavesi
Omasta lähteestä saatava vesi on hyvä tutkituttaa säännöllisesti. Ennen näytteenottoa on ympäristöterveystarkastajan kanssa syytä neuvotella, mitä vedestä kannattaa tutkia.
Vesinäytteen tutkituttamiskuluista vastaa kaivon omistaja tai tutkimuksen tilaaja. Vesinäytteen hinnat vaihtelevat sen mukaan mitä analyysejä vedestä tehdään. Yleensä kaivovesinäytteiden hinnat ovat noin 100 – 300 euron välillä (v. 2019).
Lisätietoja kaivoista ja kaivovedestä saa mm. Suomen ympäristökeskuksen sivuilta ja Hyvä kaivo -esitteestä.
Miten toimia keittokehotuksen aikana
Joskus talousveden laatu ei ole sille asetettujen suositusten tai vaatimusten mukaista. Tällöin voidaan asettaa vettä koskeva keittokehotus, jos kyse on mikrobiologisesta likaantumisesta tai sen epäilystä .
Keittokehotuksen aikana kaikki nautittavaksi tarkoitettu vesi on keitettävä vähintään 5 minuutin ajan.
Kahvinkeittimellä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi eikä vedenkeittimessä vesi kiehu riittävän kauan. Käsin tiskatessa suositellaan käytettävän keitettyä vettä ainakin huuhteluun. Keittokehotus tulee muistaa vihanneksia ja salaatteja huuhdellessa ja jääpaloja tehtäessä; käytetään vain keitettyä ja jäähdytettyä vettä.
Yleensä vettä voi käyttää muuhun peseytymiseen, mutta hampaiden pesu tehdään keitetyllä vedellä.
Lisää ohjeita kuinka toimia keittokehotuksen aikana löydät täältä pdf-tiedostona.
Muista aina kuitenkin noudattaa vesilaitoksen tai viranomaisen antamia ohjeita, etenkin jos niissä neuvotaan ryhtymään näitä ohjeita tiukempiin varotoimiin veden käyttämisen suhteen.
Yleensäkin, jos veden laatu ulkonäön, hajun tai maun suhteen epäilyttää, vettä ei tule käyttää tai se tulee keittää ennen nauttimista.
Janne Litmanen
Vastaava ympäristöterveystarkastaja
044 459 8563 Soita
janne.litmanen@viitasaari.fi Lähetä sähköpostia
Yksikkö
Pohjoisen Keski-Suomen ympäristötoimi ympäristöterveysvalvonta
Toimipaikka
Saarijärvi, Säästökeskus, Kauppakatu 5 b (2 krs.)
Lisätietoja
Pääasiallisena vastuualueena talousvesi Kannonkosken, Karstulan, Kivijärven, Kyyjärven ja Saarijärven alueilla. Sekä ympäristöterveysvalvonnan hallinto.
Kirsi Hyvärinen
Ympäristöterveystarkastaja
044 459 7489 Soita
kirsi.hyvarinen@viitasaari.fi Lähetä sähköpostia
Yksikkö
Pohjoisen Keski-Suomen ympäristötoimi ympäristöterveysvalvonta
Toimipaikka
Viitasaaren kaupungintalo, Keskitie 10
Lisätietoja
Pääasiallisena vastuualueena terveydensuojelu, uima- ja talousvesi Kinnulan, Viitasaaren ja Pihtiputaan alueilla.